Geschiedenis

Het ontstaan van postduivenvereniging “Gevleugelde Vrienden”

Het was 1958. Sommige leden van de Snelpost uit Honselersdijk die hun onderkomen hadden in het cafe –biljart ’t Hof van Dirk Staalduinen Sr. hadden in september het plan om een eigen vereniging in Poeldijk op te richten. De eerste bestuursleden waren : Bertus Rijkelijkshuizen Arie v/d.Voet - Koos v/d. Ende – Jan en Piet van Koppen en Kees v/d. Spoel. De heer Felix v/d. Groot, uitbater van het cafe aan de Dr. Weitjenslaan ( tegenwoordig heet dit cafe “de Luifel”) was het die de nieuwe vereniging een financiële injectie gaf en hun een onderdak aanbood. Vanaf die tijd bestaat postduivenvereniging Gevleugelde Vrienden uit Poeldijk. De openingsvoorzitter was Kees v/d. Spoel al hebben sommige leden van toen deze man nooit gezien.
De Opvolger van Felix de Groot, dat was Beer Silvis vond het maar niks : die duivenmelkers in zijn zaak. Dus na enige jaren daar vertoefd te hebben is de vereniging overgegaan naar de kantine van de bloemenveiling in de Julianastraat. Het was een heel gezellige tijd bij de beheerder Aad Zuiderwijk en Nel van Dijk. Vele liedjes werden op de accordeon gespeeld tijdens het inkorven en bij het klokken uitslaan. Een van de grootste evenementen uit die tijd was de nationale postduivententoonstelling in de afmijnzaal van de groenteveiling. Tegenwoordig is daar de Firma v/d. Arend in gevestigd.
In het jaar 1972 werd de bloemenveiling omgebouwd tot Zalencentrum “de Leuningjes”. Wij konden er wel blijven maar moesten genoegen nemen met een plekje onder het toneel. Het bestuur onder leiding van Jan van Koppen, alsmede de bouwcommissie onder leiding van Frans Onings en Piet Zuidweg vonden het tijd om een stukje grond te kopen en zelf een eigen clubhuis te bouwen.
Zonder één cent subsidie en met heel veel werkzaamheden door de leden zelf werd er een schitterend postduivenclubhuis aan de Rijssenburgerweg in Poeldijk verwezenlijkt.
Eén van de leden die wel héél veel uren in de bouw stopte was Geert (Gijs ) Dobbe. Het was wel één van de mooiste duivenverenigingen in die tijd van heel Nederland. Bij de opening kreeg Frans Onings van Maarten Vellekoop te horen :
Ik geef jullie één jaar. Beiden moesten eens weten wat er nadien is gebeurt.

Oude ClubgebouwVanaf 1973 tot aan de verhuizing naar ons nieuwe onderkomen aan de Poel in Poeldijk was dit ons plekje waar wij groot zijn gegroeid en vele jaren hebben vertoefd. Dit tot grote tevredenheid van iedereen.

Toen bekend dat dit pand moest verdwijnen in verband met de Westlandse Zoom, werden er plannen gemaakt voor een nieuwbouw.

Donderdag 16 juli 2009 was het eindelijk zover. Om 11.00 uur werd de eerste paal geslagen van ons nieuwe onderkomen aan de Poel 60 in Poeldijk. Dit gebeurde onder grote belangstelling.

Hans van KoppenSlaan van de eerste paal

Na het slaan van de eerste paal werden nog witte duiven losgelaten. Deze duiven zijn van Peter van Rijn,die lid is van onze vereniging.
Zonder één cent subsidie en met heel veel werkzaamheden door de leden zelf werd er een schitterend postduivenclubhuis verwezenlijkt.


Opening

Op 22 maart 2018 heeft Hans van Koppen de voorzittershamer overgedragen aan Ton van Lier 

Hans heeft zich 37 jaar lang ingezet voor de vereniging.In 1981 werd hij secretaris en vanaf 2011 is Hans voorzitter.

Onder zijn leiding is de nieuwbouwlocatie van de vereniging in 2009 gerealiseerd.

Voor zijn verdienste voor de vereniging is Hans door gemeente Westland onderscheiden met de Westland Stek lees meer 

Dit is een foto genomen in november 2019 tijdens ons 60 jarig bestaan. 

XX